,,Cât de plăcute sunt locaşurile Tale Doamne al puterilor...,,

Bun venit !

Învaţă...

Învaţă de la ape să ai statornic drum,
învaţă de la flăcări că toate-s numai scrum.

Învaţă de la umbră să taci şi să veghezi
învaţă de la stâncă cum neclintit să crezi.

Învaţă de la soare cum trebuie s-apui
învaţă de la piatră cât trebuie să spui.

Învaţă de la vântul ce-adie pe poteci,
cum trebuie prin lume de liniştit să treci.

Învaţă de la toate,
- căci toate sunt surori,
cum treci frumos prin viaţă,
cum poţi frumos să mori.-Traian Dorz

miercuri, 6 mai 2009

Biserica Ortodoxă din Cucuceni... !

Cu vrerea Tatalui, cu ajutorul Fiului si cu harul Sfantului Duh, Treimea cea de o fiinta si nedespartita,in parohia Ghighiseni din Protopopiatul Beius, in anul 1730 a fost ridicata biserica de lemn cu hramul ,,Sfintii Trei Ierarhi”.
Este mentionat documentar faptul ca in anul 1752 existau doua biserici de lemn acoperite cu sindrila,atat in Cucuceni, cat si in satul vecin Ghighiseni dar se presupune ca locasul de cult din Cucuceni a fost distrus.
Biserica de lemn din Ghighiseni a fost ridicata in anul 1730. In anul 1929 constructia devenise neincapatoare
si astfel biserica a ramas in parasire, mai ales ca in acel an satul reusise sa zideasca o biserica de caramida.
Biserica de lemn este vanduta in anul 1931 Internatului Diecezan din Beius, oras in care a fost stramutata si unde s-a aflat pana in anul 1961, cand, cu aprobarea Episcopiei Ortodoxe Romane din Oradea este donata satului Varaseni. Aici ea ramane functionala pana in anul 1999, cand si cei de aici si-au construit o biserica noua.
Astfel biserica ramane iar parasita timp de 7 ani pana in anul 2006.cu ajutorul familiei Micula acea bisericutaa fost readusa in vatra ei de unde a plecat si a fost redeschisa,mai luminoasa decat a fost ea vreodata,pentru sufletele noastre si ale oaspetilor nostri.
Dupa o indelunga instrainare in perioada 2006-2008 biserica se intoarce pe meleagurile unde a fost ridicata prima oara.Iar Viorel Micula s-a ingrijit de toate acestea,
nu numai financiar si material, ci mai ales cu credinta si multa bucurie!
Astfel in anul 2006 luna septembrie,ziua 8, de Nasterea Maicii Domnului s-a savarsit slujba de sfintire a pietrei de temelie pe care a fost ridicata biserica.De la aceasta data a inceput munca ostenitoare de stramutare a biserici.
In perioada 2006-2008 s-au realizat urmatoarele lucrari:biserica a fost asezata pe fundatie de beton si piatra fiind tratata chimic prin biocidare, grinzile deteriorate din talpa si din bolta inlocuite, iar acoperisul a fost refacut si sa montat paratrasnet. In interior biserica a fost inpodobita cu o frumoasa pictura in tehnica tempera, cu doua policandre pictate si 10 aplice, sa reconditionat mobilierul si s-a complectat cu mobilier nou.
Sa montat jamuri noi cu grilaje din fier forjat si sa schimbat dusumeaua.Biserica a fost iluminata in exterior si dotata cu instalatie electrica si de sonorizare,cu sistem de incalzire centrala si aer conditionat,precum si cu senzori de miscare si fum.
A fost ridicat un foisor pentru toaca si o clopotnita in care a fost asezate 3 clopote actionate electric, sau facut alei din beton placate cu piatra iar cimitirul a fost inprejmuit cu gard.
Biserica a fost sfintita dupa randuiala canonica a Biserici Ortodoxe Apostolice si Ecumenice de Rasarit prin ungerea cu Sfantul si Marele Mir si prin asezarea Sfintelor Moaste in Sfanta Masa de catre PREASFINTITUL PARINTE SOFRONIE DRINCEC, Episcop al Sfintei si de Dumnezeu pazite Eparhii a Oradiei, inconjrat de un mare sobor de preoti si diaconi in prezenta unui mare numar de credinciosi,in anul de la Hristos 2008,luna Septembrie, ziua 7 , in Duminica dinaintea Inaltari Sf.Cruci, ocazie cu care a fost adaugat si hramul Sf.Mare Mucenic Gheorghe sub pastorirea Preacucernicului Parinte Paroh Cristian-Gheorghe Ifrim.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu