,,Cât de plăcute sunt locaşurile Tale Doamne al puterilor...,,

Bun venit !

Învaţă...

Învaţă de la ape să ai statornic drum,
învaţă de la flăcări că toate-s numai scrum.

Învaţă de la umbră să taci şi să veghezi
învaţă de la stâncă cum neclintit să crezi.

Învaţă de la soare cum trebuie s-apui
învaţă de la piatră cât trebuie să spui.

Învaţă de la vântul ce-adie pe poteci,
cum trebuie prin lume de liniştit să treci.

Învaţă de la toate,
- căci toate sunt surori,
cum treci frumos prin viaţă,
cum poţi frumos să mori.-Traian Dorz

miercuri, 6 mai 2009

Sfânta Mănăstire Izbuc...

La memoriul documentat al Episcopului Roman Ciorogariul al Oradiei din 13 Septembrie 1927 Sf.Sinod al BOR a aprobat la data de 28 Mai 1928 ,infiintarea Manastirii Izbuc ,nume dat dupa izvorul interminent din imediata apropiere a biserici celei mari de acum.
Cu organizarea vietii monahale de aici sus numitul episcop l-a numit pe arhimandritul Atanasie Popescu de la manastirea Dobresa din Episcopia Hotinului ,preot in 1929 la parohia Poiana Vascaului si staret al manastirii Izbuc.Acesta pe langa un adevarat calugar s-a dovedit a fi si un foarte bun organizator.
Inceperea lucrarilor de zidire a bisericii si a cladirilor necesare a facut-o stareta prin savarsirea unei slujbe de binecuvantare a locului unde aveau sa se ridice edificiile la data de 30 Aprilie 1930,in Vinerea din Saptamana Luminata numita Izvorul Tamaduirii care s-a dat ca hram bisericii ce s-a ridicat pe locul unde inca in 1929 staretul Atanasie improvizase un mic paraclis de lemn.
Sfantul lacas a fost inaltat si apoi sfintit impreuna cu cladirile anexe la data de 15 August 1932,la praznicul Adormirii Maicii Domnului.
In 1937 staretul Atanasie s-a retras si apoi a venit al doilea razboi mondial asa ca planurile initiale nu au putut fi duse la bun sfarsit.
Abia in 1959 sub staretia protosinghelului (apoi arhimandrit)Ioanichie Popescu modesta biserica inaltata de staretul Atanasie Popescu a fost extinsa la actualele dimensiuni.
In anul 1954 pe dealul din fata Bisericii s-a construit o clopotnita in care s-a asezat un clopot din 1933,adus de la Arad, iar mai tarziu achizionandu-se un alt clopot.Tot in acest an a fost stramutata de la Beius bisericuta de lemn reconstruita langa staretie,cu hramul Adormirii Maicii Domnului.
Incepand cu data de 1 Ianuarie 1984 a fost numit staret al manastirii vrednicul ieromonah apoi arhimandrit Iorest Grebenea de la man.Putna.Cu binecuvantarea preasfintului Episcop Vasile Coman al Oradiei si cu sprijinul material al Episcopiei si jertfeknicia pelerinilor ,a ridicat din temelii in scurta vreme noua staretie in 1985 ,apoi noua cladire cu doua etaje in 1987 precum s zidirea unei noi trapeze si a unei noi bucatarii.In vara anului 1989 a fost ridicat un nou paraclis pentru trebuintele duhovnicesti monahale pe timp de iarna.
Numele izvorului de ,,IZBUCUL DE LA CALUGARI ,,precum si numele de Calugari atestat prima oara in 1589 pe care l-a purtat satul Ponoare pana in 1968,dovedeste ca pe acest loc a functionat o straveche asezare manastireasca iar documentele mai noi dun arhiva Arhiepiscopiei Esztergom din Ungaria rezulta ca in aceste parti au fiintat asezaminte calugaresti ortodoxe romane inca prin secolele XI-XII .
In prezent obstea manastirii este alcatuita din sapte vietuitori dintre care 3 frati de manastire plus o sora si cei trei preoti slujitori ai Sfintei Manastiri : Protosinghelul Dometie staretul manastirii,Protosinghelul Timotei exarhul manastirii si Ieromonahul Serafim iconom al acestei manastiri.

2 comentarii:

  1. Pavele,te imbratisez cu drag ptr. tot ceea ce faci si sa tii sus flacara Ortodoxiei,pentru ca trebuie sa lasam urmasilor nostri cel putin cat am primit !
    Aici in Ardeal s-a trait,s-a luptat si s-a murit fara nici o clipa de compromis pentru pamantul,neamul,tricolorul si Ortodoxia Romanilor !
    Eu sunt un regatean din Muntenia,dar copiii mei de-o seama sau mai mari decat tine sunt pe jumatate Ardeleni,si ma bucur ca fac parte prin ei din Ardeal insa trebuie sa iti spun ca iubesc tot ceea ce-i Romanesc dar mai presus de orice cuvant,Ortodoxia stramoseasca.Ma bucur sa stiu ca te ocupi de acest site si tocmai am fost in Beius,dar din pacate nu am stat mult ca vroiam sa fac ceva fotografii la Avramut unde erau ceva flori puse(la bustul sau)si nu am intrat nici in Sfintele Biserici Ortodoxe din Beius.Am rugamintea sa imi trimiti si mie cand ai timp, o recenzie despre Sfintele Biserici din Tara Beiusului,sau tot ceea ce poti sa imi trimiti despre ele.Am imagini doar cu Biserica din Ghighiseni unde poti gasi o parte din Icoanele realizate de noi si alte imagini cu Bisericuta din Stancesti(Broaste) unde avem neamuri inmormantate acolo.Dumnezeu sa iti ajute sa ne pastrezi Ortodoxia neamului prin Sfintele slujbe pe care le vei oficia candva acolo unde vei fi Preot ! Stefan

    RăspundețiȘtergere
  2. Care este sursa faptului că la 1929 era preot în Poiana Vașcăului?

    RăspundețiȘtergere