,,Cât de plăcute sunt locaşurile Tale Doamne al puterilor...,,

Bun venit !

Învaţă...

Învaţă de la ape să ai statornic drum,
învaţă de la flăcări că toate-s numai scrum.

Învaţă de la umbră să taci şi să veghezi
învaţă de la stâncă cum neclintit să crezi.

Învaţă de la soare cum trebuie s-apui
învaţă de la piatră cât trebuie să spui.

Învaţă de la vântul ce-adie pe poteci,
cum trebuie prin lume de liniştit să treci.

Învaţă de la toate,
- căci toate sunt surori,
cum treci frumos prin viaţă,
cum poţi frumos să mori.-Traian Dorz

marți, 12 mai 2009

Biserica Ortodoxă din Deal -Beius !

BIERICA DIN DEAL-BEIUS DOCUMENTELE MEDIEVALE AMINTESC, CA IN SECOLUL XIII BEIUSUL ERA UN VOIEVODAT CONDUS DE VOIEVODUL IOAN.
IN 1451 BEIUSUL ERA DECLARAT “CIVITAS” ADICA ORAS LIBER.
IN 6 DECEMBRIE 1600,MARELE VOIEVOB MIHAI VITEAZU IN DRUM SPRE VIENA POPOSESTE LA BEIUS, IAR MAI TARZIU IN 1848 TRECE PE AICI SI AVRAM IANCU.

PRINTRE CELE 100 DE BISERICI ORTODOXE DIN BIHOR MENTIONATE IN 1724 LA BEIUS ERA O BISERICA INZESTRATA CO CLOPOTE.
LOCUL PENTRU RIDICAREA ACESTEI BISERICI S-A ALES A FI DELUL DIN AFARA ORASULUI,UNDE DIN VREMURI FOARTE INDEPARTATE SE AFLA SI CIMITIRUL PAROHIAL, POATE SI PENTRU OBICEIUL PRIMELOR VIACURI DBISERICA A FOST INALTATA SUB PASTORIREA INFLACARATULUI PREOT POP IOSIF CARE LA 1727 INDEMNA PE CREDINCIOSII SAI LA PASTRAREA LEGI STRAMOSESTI, SI DE ATUNCI PANA ACUM BISERICA A PURTAT SEMNIFICATIV SI FRUMOS NUMELE DE BISERICA DIN DEAL.
CLOPOTELE BISERICII AU FOST SCHIMBATE CU ALTELE MAI MARI UNUL IN 1775 IAR ALTUL IN 1777 FACUTE PE SEAMA BISERICII NEUNITE DIN BEIUSE A SE CONSTRUI BISERICI PE LOCORILE CELE MAI INALTEVIATA BISERICEASCA INFLORESTE AICI IN BEIUS PRIN VENIREA NEGUSTORILOR MACEDO-ROMANI SI GRECI,OAMENI CU LARGI POSIBILITATI MATERIALE SI CU DRAGOSTE FATA DE BISERICA.
IMPREUNA CU ACESTIA PREOTUL MIHAI POP INAINTEAZA O CERERE STAPANIRII PENRU ZIDIREA UNEI BISERICI MAI MARI LUCRU INSA RAMAS FARA REZULTAT IN URMA COMISIEI CARE A VENIT LA BEIUS LA 4MAI 1778IN LOCUL FOSTEI BISERICI DIN LEMN DIN 1733 S-A RIDICAT ACTUALA BISERICA CU HRAMUL SFINTII ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIIL, ODATA CU STEAGUL RASCOALEI LUI HOREA INTRE ANII 1784-1790 CA SI BISERICA CU LUNA DIN ORADEA.
DE ATUNCI DIN FRAMANTATUL SECOL XVIII TURLA EI SUPERBA INALTA DE 48 DE METRI STAPINESTE IMPREJURIMILE,RIDICATA CA UN DEGET SPRE CER ARATAND LUMII CREDINTA,TRAIREA SI UNITATEA SPIRITUALA A POPORULUI ROMANESC, A LUPTEI SALE MAI MULT PENRU LIMBA S
I LEGE DECAT PENTRU VIATA.
ARHITECTUL A UNIT IN ACEASTA BISERICA GANDUL SAU CU GANDUL CTITORULUI INTRECAND PRIN STIL, MARETIE, ELEGANTA SI POZITIE TOATE BISERICILE DIN JUR.
n BISERICA IN STIL BAROC,ESTE CONSTRUITA DIN CARAMIDA SI PIATRA,IN FORMA DE CORABIE,CU PATRU BOLTI,AVAND LUNGIMEA DE 24 M, LATIMEA DE 10 M, IAR INALTIMEA DE 13 M.

ESTE ACOPERITA CU TABLA ZINCATA, VOPSITA ARGINTIUICONOSTASUL DIN LEMN IMBRACAT IN FOITA DE SLAG-METAL,PICTAT IN ULEI DE PRPFESOR AURELIA DRINGO DIN BEIUS SI PICTORUL CANTINI DIN FOCSANI ICHIDE INTRAREA ALTARULUI.
ASTAZI BISERICA OFERA CREDINCIOSILOR O FRUMUSETE DE IMAGINI CERESTI, DAND IMPRESIA CA CERUL ESTE APROAPE DE OM GATA SA-I ASCULTE RUGACIUNEA PRINTR-O FRUMOASA PICTURA IN FRESCA OPERA PICTORULUI CANTINI DI FOCSANI EXECUTATA INTRE ANII 1974-1975.

BISERICA ESTE IMPODOBITA IN INTERIOR, PE LANGA PICTURA SI CU ALTE PODOABE, UN CANDELABRU ELECTRIC SCULPTAT IN LEMN DE TEI CU 80 DE BECURI.
PE LANGA CARTI VECHI DIN SECOLUL XVII, ICOANE DE PROVIDENTA GRECEASCA DIN SECOLUL XVIII, POTIRE SI CANDELE DE ARGINT, BISERICA MAI ARE SI UN RAND DE ODAJDII CUMPARATE DE LA VIENA IN 27 OCTOMBRIE 1854 DE CREDINCIOSUL IOAN POP SI DARUITE BISERICII. ORNAMENTELE SUNT DIN MATASE MOV,LUCRATE DE MANA SI BRODATE CU FIR DE ARGINT VERITABIL.
PE ZIDUL DINSPRE NORD SUNT DOUA PLACI DE MARMURA ROSIE PE CARE SUNT SCRISE DOUA FAPTE DE CARITATE PENTRU SUSTINEREA ACESTUI LOCAS.

IN 1869 DATORITA STRADANIEI DEPUTATULUI DIETAL PARTENIE COSMA,FIU AL BEIUSULUI,BISERICA ESTE REPARATA IN INTREGIME.
CU PRILEJUL REINFIINTARI MITROPOLIEI ORTODOXE DIN TRANSILVANIA,LA O SCRISOARE TRIMISA DIN BEIUS DE PROTOPOPUL TERENTIE RAT SI PARTENIE COSMA,IN 1865,MITROPOLITUL ANDREI SAGUNA ISI IMPARTASESTE BUCURIA ALATURI DE CREDINCIOSII ORTODOCSI DE LA ACEASTA BISERICA
IN 1918 CLOPOTELE BISERICII DIN DEAL CARE IN MULTE RANDURI “AU CANTAT A DOR SI AU PLANS
A JALE” AU VESTIT IMPLINIREA DORULUI DE VIACURI A CTITORILOR LOR: REINTRGIREA NEAMURILOR.
INTRE ANII 1934-1939 BISERICA ESTE REPARATA IN INTERIOR SI EXTERIOR.
DUPA DICTATUL DE LA VIENA, INTRE 1 SEPTEMBRIE 1940-FEBRUARIE 1945, EPISCOPIA ORTODOXA DE LA ORADEA SE MUTA LA BEIUS IAR ACEASTA BISERICA DEVINE CATEDRALA EPISCOPALA. RAZBOIUL A LASAT O DUNGA NEAGRA SI PESTE BISERICA DIN DEAL CARE LA 16 SEPTEMBRIE 1944, A FOST DISTRUSA DE TUNURILE HORTISTE IN RETRAGERE.

A FOST REFACUTA CU MARI SACRIFICII SI IN 24 NOIEMBRIE 1946 A FOST REDATA EXERCITIULUI CULTULUI.
GRIJA SI DRAGOSTEA FATA DE ACEST SFANT LOCAS II DETERMINA PE CREDINCIOSII DE AICI CA INTRE 1971-1973 AS REPARE BISERICA IN INTRGIME,IAR IN 1754-1755, SA O IMPODOBEASCA CU PICTURA INTERIOARA.
DACA IN TRECUT LA CEAST BISERICA URCAU DOAR O PARTE DINTRE ROMANII DE AICI,CEI RAMASI FIDELI CREDINTEI NEAMULUI SI TRCUTULUI LUI,ASTAZI, STRANSI IN JURUL
UNUI SINGUR ALTAR STRAMOSESC ,URCA SCARILE ACUM DIN BETON TOTI CREDINCIOSII, LA RUGACIUNE IN COMUN.
CA O GRADINA IN JURUL UNEI CETATI, CIMITIRUL DIN JURUL BISERICII DINDEAL,CU MORMINTELE SI CRUCILE LOR VECHI ACOPERITE DE MUSCHI SI VREME,CU MORMINTELE MAI NOU ACOPERITE CU TRANDAFIRI SI CRIZANTEME,INSPIRA CREDINCIOSULUI OMISTERIOASA PUTERE PSIHICA,OFERA CREDINCIOSULUI O INVITATIE LA LINISTE SI MEDITARE,O IMPLETIRE A TRECUTULUI CU VESNICIA.
MORMINTELE STRAMOSILOR, MORMINTELE MARTIRILOR IOAN CIORDAS SI NICOLAE BOLCAS, MORMINTELOR EROILOR CAZUTI IN TOAMNA LUI 1944 PE ACESTE DEALURI SI VAI,CUNOSCUTI SAU ANONIMI,
INGRIJITE CU FIREASCA PIOSENIE, VORBESC IN TACERE DESPRE OAMENI SI VREMURI, DESPRE TRECUT.
CREDINCIOSII CARE URCA AICI LA RUGACIUNE SAU TRECATORII TENTATI SA VADA ACEST LOC DIN CARE REIESE ISTORIE, SIMT CA IN CELE DOUA NATURI ALE LOR SE PETRECE CEVA ASEMANATOR PRINCIPIULUI VASELOR COMUNICANTE,O PARTE DIN FIINTA LOR URCA SCARILE PAS CU PAS IAR ALTA PARTE COBOARA PAS CU PAS IN ISTORIE,IN TRECUT.
COBORAND DE LA BISERICA DIN DEAL NE SIMTIM MAI LINISTITI SUFLETESTE,MAI BUNI INTRE NOI, MAI CONSTIENTI DE CE DATORAM SEMENILOR SI IN SPECIAL LUI DUMNEZEU.

BIBLIOGRAFIE: ESEURI- PREOT TEODOR CIOS

2 comentarii:

  1. Buna ziua,
    Ma numesc Lazar Laura si sunt studenta la Facultatea de Geografie din Oradea. Anul acesta imi sustin lucrarea de licenta si mi-am ales ca si tema Valorificarea turistica a bisericilor de lemn din Țara Beiușului. Problema este ca nu am gasit foarte multa informatie referitoare la acestea....si mai ales nu stiu un numar exact al bisericilor din aceasta zona. Va las adresa de email in cazul in care ma puteti ajuta cu informatii legate de statistici, starea actuala a bisericilor ș.a. Multumesc anticipat. O zi buna.
    Adresa de email: lazarlaura90@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  2. Sunt un cetatean al Beiusului,de peste 4o ani locuiesc ín "'umbra'acestei biserici(cartierul Padisului) si rara zi cand nu urc scarile pana la biserica.Mi-am facut si un loc de veci aici asa ca ma simt legat sufleteste de aceste locuri.Plimbarile aproape zilnice printre mormintele din deal,in linistea serii imi sunt necesare precum aerul. Recomand noii administratii a cimitirului si parohului bisericii,sa propuna introducerea unei taxe,fie si modice pentru intretinerea cimitirului care este in prezent inundat de buruieni.

    RăspundețiȘtergere